Ipsos s.r.o. TISKOVÁ ZPRÁVA Na Příkopě 22, 110 00 Praha 1 Česká republika IČO: 26738902, DIČ: CZ26738902 Tel: +420 226 513 111 PRAHA, 15. 3. 2023 [email protected] www.ipsos.cz Ubývá Čechů, kteří vnímají ČR jako součást informační války vedené Ruskou federací 37 % Čechů uvedlo, že je Česká republika součástí informační války, kterou vede Ruská federace vůči západním zemím. Oproti loňskému roku se toto procento snížilo, zároveň se zvýšil počet těch, kteří si myslí, že informační válka je jen záminkou vlád k omezování svobody slova a nepohodlných médií. Ukázal to výzkum agentury Ipsos, který byl realizován ve spolupráci se středoevropským výzkumným konsorciem Central European Digital Media Observatory (CEDMO) na reprezentativním vzorku české populace starší 18 let. V loňském roce byly mezi dubnem a červencem realizovány celkem čtyři vlny výzkumu, které sledovaly vývoj názorů české populace na informační válku vedenou Ruskem vůči západním zemím. Zatímco v březnu a dubnu s tímto souhlasila polovina populace, v červnu a červenci se zvýšil počet těch, kteří na problematiku nemají jasný názor. Necelý rok po spuštění první vlny výzkumu se výsledky stejné otázky liší významněji. Výrazně se snížil počet těch, kteří mají pocit, že je ČR součástí informační války vedené Ruskou federací a zvýšil se naopak počet těch, kteří považují informační válku jen za záminku západních vlád k omezování svobody slova a nepohodlných médií. Otázka: Který z následujících výroků nejlépe vystihuje Váš pohled na válečný konflikt na Ukrajině, resp. jeho dopady na Českou republiku? Báze: duben 2022 n=1031; květen 2022 n=1026; červen 2022 n=1000; červenec 2022 n=1003; březen 2023 n=1038 Roli hrají věk, vzdělání i politické preference Největší změna názorů nastala u věkové skupiny 70 let a více, kde se ještě v loňském červenci 49 % lidí domnívalo, že ČR je součástí informační války vedené Ruskem. Dnes je to u této cílové skupiny pouze 24 %. Tento názor naopak stále nejvíce zastávají lidé s vyšším vzděláním (55 %). Roli hrají i politické preference. Zatímco v loňském roce považovalo informační válku pouze za záminku k omezování svobody slova a médií 31 % voličů neparlamentní opozice, dnes je to už téměř 45 % z nich. Podobný trend vidíme i u voličů parlamentní opozice, kde tento názor před necelým rokem zastávalo 29 %, přičemž nyní se toto číslo zvedlo na 37 % voličů. U voličů vládních stran zůstává názor v čase podobný, dvě třetiny z nich považují informační válku vedenou Ruskem za realitu. TISKOVÁ ZPRÁVA | IPSOS

Tisková Zpráva - Page 1 Tisková Zpráva Page 2